10. januar 2010

Hvordan skal vi kle barna våre på slike kalde dager??


Nå er det kaldt ute. BRRRRRR.
Det er sånn at man helst vil slippe og gå ut i det hele tatt. Når vi voksne syntes den kulda her er forferdelig, tenker jeg på de aller minste.
Jeg lette litt på internett i kveld for jeg syntes det er så vanskelig å kle minstemann i denne kulda, som vi ikke er vant til her på østlandet hvertfall:)
Jeg fant noen enkle råd på klikk.no


INNERST:
Det innerste laget bør være tynt og tettsittende, og av ull. Unngå underbukser av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lett blir kald.

MELLOMLAG:
Kle barnet i et nytt lag med ull, eller et lag med fleece. Vær oppmerksom på hva fleecen er laget av. Ullfleece eller fleece blandet med polyester er det beste. Det er viktig at det er luft mellom ytterdressen og kroppen. Unngå for all del jeans eller bomull som mellomlag. Dette transporterer ikke fuktighet, og barnet blir fort våt og kald. Hele dresser er det optimale, da unngår du kalde gliper. Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende mot kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig, men ikke altfor stort.

YTTERST:
Det tredje kleslaget må være vind- og vanntett, da klarer barnet seg godt på kalde vinterdager uten å fryse. Det er også viktig at dressen puster, ellers forblir fukten innenfor dressen. Unngå altfor store og klumpete vinterdresser. Dette hemmer barnets bevegelse. Samtidig er det viktig at vinterdressen ikke er for liten, dette hemmer også bevegelsesfriheten til barnet. Fôr som kan tas ut er svært praktisk, da fungerer dressen nærmest hele året.

HODET:
Vi mister mer varme fra hodet enn fra noe annet sted på kroppen. Derfor er en god lue ekstra viktig. En balaklava-lue er en sikker vinner på kalde vinterdager. Velg ull eller et syntetisk fleecemateriale. Et vann- og vindtett lag ytterst er ekstra viktig på dager med blåst. Øreklaffer sikrer varme øreflipper. Husk at hals er tryggere enn skjerf.

HENDER:
Her gjelder det samme som for resten av kroppen, ull innerst, og vind- og vanntett ytterst. Barn blir fort kalde på hendene, og et godt tips er å bruke en tynn vott inni en litt tykkere, vindtett vott. Det finnes også et stort utvalg av ullvotter sydd fast inni tekniske votter.

FØTTER:
Også her gjelder ull innerst. Hvilke vinterstøvler man bør velge avhenger av været og av antallet minusgrader. Er det slapsete og relativt mildt, er det svært viktig at støvlene er vind- og vanntette. Cherrox fungerer godt i denne type vær. Er det derimot tørt og kaldt er en vinterstøvel med fôr og et tex-membran å foretrekke. Relativt høyt skaft på støvelen er en fordel, slik at ikke snø og slaps så lett kan komme inn. Støvlene bør være store nok til at det er plass til et ekstra par med tykke ullsokker utenpå de tynne ullsokkene innerst.


Ha en fortsatt fin helg:)

Klem fra Camilla

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar